Roată dințată 3D

Multe sunt lucrările care se pot realiza cu o imprimanta 3D, inclusiv, cum am învăţat recent, înlocuirea de piese distruse în diverse echipamente. Astfel, am primit recent o comandă din partea unui client pentru modelare și print 3D a unei roți dințate. Să vă spunem povestea acestui proiect de print 3D …

Clientul ne-a furnizat roata dinţată stricată cerându-ne  îi modelăm și  îi printăm 3D o piesă similară, deoarece cea originală costa mult şi era greu de găsit. Plus că, de obicei, astfel de părţi sunt overpriced şi, de obicei, incluse în pachete ca ansambluri mai mari, deci mai scumpe. Norocul a constat şi în faptul că a fost o structură regulată, deci mai uşor de modelat.

Rotița dințată furnizată de către client

Roata dințată furnizată de către client

 

"Secțiune" a rotiței

„Secțiune” a rotiței

Pregătirea modelului 3D

Pentru acest proiect special de print 3D am avut nevoie  realizăm un model complet funcțional din punct de vedere mecanic, care să reziste şi la anumite presiuni în interiorul mecansimului. În primul rând a trebuit  reproiectam rotița într-un software de modelare 3D. După estimarea dimensiunilor roţii, am reușit  facem un model tridimensional gata pentru print. Software-ul folosit a fost Fusion 360. Am arătat într-o postare anterioară cum am folosit acelasi software pentru a produce un prototip de bijuterie.

Rotița in programul de proiectare 3D

Rotița in programul de proiectare 3D

Pregătirea pentru print 3D

Următorul pas a fost pregătirea modelului pentru print 3D. A fost necesar  alegem setări corespunzătoare pentru o piesă funcționalăCa și material am ales un plastic de tip PLA. De ce? Deoarece materialul PLA este foarte rigid și rezistent mecanic. În continuare am ales un grad mare de umplutură pentru piesa printată 3D, îmbunătățiind rigiditatea piesei şi rezistenţa la presiune. Totodată am ales o înălțime a stratului de 0,25 mm pentru o aderență mai bună între straturi.

Pregătire pentru print 3D

Pregătire pentru print 3D

Piesa finală

Rotița nouă (stânga) vs. cea veche (dreapta)

Rotița nouă (stânga) vs. cea veche (dreapta)

Clientul a obținut o piesă perfect funcțională şi într-un timp scurt prin serviciul nostru de proiectare şi print 3D. Durata de print 3D a modelului a fost de doar 22 min deoarece roata dinţată a avut dimensiuni mici. Deci aproape în câteva ore clientul a avut o piesă înlocuită cu costuri reduse şi a putut să continue utilizarea echipamentului său de producţie.

Rezultatul a fost unul reușit, dimensiunile potrivindu-se perfect.

Va așteptăm cu noi idei și proiecte la Magnetic Promo!